Burmese Rosewood

Pterocapus indicus

Burmese rosewood (Angsana) is a beautiful tree with old trunk bark, often cracking and segmented. It has dangled and lanky branches, especially the one which seldom trimmed. In a few times a year especially when it comes to the month of April, the whole tree will be filled with Silara (tree’s crown tip).

 

The flowers petals are yellowish and when falls below it look like a carpet, especially in the morning perhaps because of heavy rain and sudden temperature drops.

Angsana tree also is the best tree to plant in the outskirts of a shady street because of the shape and resistance to air pollution and its ability to accept drastic cuts.

This tree was planted around Penang since 200 years ago and is now partly become the veteran trees adorn along sides of the road in George Town. The veteran Angsana Tree can be identified through its large-wide trunk. 

Some of these veteran trees can be spotted in front the Penang General Hospital, Esplanade, Main Street and Jalan Batu Gantung; near the Polo Ground.

Angsana tree is a native to Malaysia, grows in estuaries and rocky river. Besides can be found in Malaysia, Angsana trees also available in Myanmar, up to Solomon Island. 

Angsana wood is very beautiful and is commonly used in making furniture. This is because it has a low shrinkage rate than other wood. Besides furniture, the wood is often used for making musical instruments like guitar and piano.

  • Scientific name: Pterocapus indicus 
  • Local name: Angsana or Sena
  • English name: Burmese rosewood
  • Tree Family: Fabaceae
  • Origin / Habitat: Malaysia and Southeast Asia to Australia

 


紫檀

紫檀(學名:Pterocarpus indicus , 本地名稱:Angsana, 英文名稱:Burmese Rosewood),別名牛血樹、青龍木、檗木及印度紫檀,是一種分布於中國廣東和雲南、東南亞、印度及澳大拉西亞北部一帶相當稀有的熱帶植物,中國國家重點保護植物。一年期间将会开花几次,尤其是乔治市的四月将开满黄花, 当黄花落下时, 一片黄色的地毯就会呈现眼前。

紫檀為常綠或落葉喬木,喜強光、高溫、多濕氣候,速生耐旱,對土壤要求不嚴。播種、扦插或壓條均可繁殖。

紫檀根系發達,具板根,樹幹直立,可長至25米高,光滑的樹皮呈 黑褐色。樹冠圓傘形,一回奇數羽狀複葉,托葉早落,長15-30厘米,互生小葉3-5對,每塊小葉長6-11厘米,端尖基圓,質軟無毛,具光澤;花期春夏 季,圓錐形花序頂生或腋生,花小形而多數,花梗頂端具兩枚線形苞片,易彎的鐘狀花萼,花冠黃色,有長瓣柄花瓣,旗瓣闊1-1.3厘米,單體雄蕊分為二 體,5加5共10條,具香味;具短柄子房密披柔毛;果期秋冬季,結圓形扁平莢果,約5厘米寬,周圍具寬薄翅,內含扁平、革質之種子1-2粒。

它原自马来西亚,但不是槟城;生长于河口及河岸一带。除了大马,缅甸至所罗门群岛一带也是看到它的踪迹。紫檀是泛稱红木(Rosewood)中的一種木材,為高貴木材之一,心材紅棕色,堅硬細密,通常用以雕刻藝術品及製造椅子等家具,品質好者更可用於製造樂器。表面只需打蠟便呈現光澤。樹脂、樹膠及木材可作藥用,吉他和钢琴最为常见。

 


 

Angsana merupakan pokok yang cantik dengan kulit batang pokok tua, lazimnya merekah dan berbuku. lanya mempunyai dahan-dahan yang berjuntai dan lampai terutama pada pokok yang sudah tua dan tidak di pangkas. 

Selain itu, dalam beberapa kali setahun terutama pada bulan April keseluruhan silara (rimbunan daun bahagian atas) pokok dipenuhi dengan bunga yang berwarna kuning dan apabila gugur di bawahnya kelihatan seperti permaidani terutama pada waktu pagi kemungkinan disebabkan oleh hujan lebat dan suhu yang turun mendadak.

Pokok Angsana juga adalah pokok yang terbaik untuk ditanam di pinggiran jalan kerana bentuknya yang rendang dan mempunyai ketahanan terhadap pencemaran serta keupayaannya menerima pemangkasan yang drastik. 

Pokok ini banyak ditanam di sekitar Pulau Pinang sejak 200 tahun yang lalu dan kini sebahagiannya menjadi pokok veteran menghiasi pinggiran jalan di Bandar George Town.

Di sekitar bandar George Town, Pokok Angsana veteran rata-rata mempunyai batang yang besar dan boleh ditemui antaranya di hadapan Hospital Besar Pulau Pinang, Padang Kota, Jalan Utama dan Jalan Batu Gantung yang berdekatan dengan Padang Polo.

Pokok angsana merupakan pokok yang berasal dari Malaysia, tumbuh di kawasan muara sungai dan kawasan sungai berbatu. Selain boleh ditemui di Malaysia pokok Angsana juga terdapat di Myanmar sehinggalah ke kepulauan Solomon. Kayu Angsana sangat cantik dan biasanya digunakan dalam pembuatan perabot. Ini adalah kerana ianya mempunyai kadar pengecutan yang rendah berbanding kayu yang lain. Selain perabot, kayunya juga sering digunakan untuk pembuatan peralatan muzik seperti Gitar dan Piano.

  • Nama saintifik : Pterocapus indicus
  • Nama tempatan : Angsana atau Sena
  • Nama Inggeris : Burmese rosewood
  • Famili : Fabaceae
  • Asal/habitat : Malaysia dan Asia Tenggara hingga ke Australia

Angsana Infographic

 

Contact Us

Please free feel to contact us to ask any questions or offer comments.